Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Diabetului este după cum știm Diabetul si asistenții medicali.

Asistenții medicali au un rol important în cadrul echipei de îngrijire a persoanei bolnave.

Profesia de asistent medical te împlinește ca și om, doar atunci când descoperi că este ceea ce ți-ai dorit în viață. De multe ori, în cadrul discuțiilor între colegi m-am trezit afirmând că dacă ar fi să ne întoarcem în timp, alegerile mele ar fi aceleași. Întotdeauna am considerat că este mult mai ușor să previi, decât să tratezi.

Sunt ceva ani de când fac parte din echipa de îngrijire a persoanei cu diabet și mi-am dat seama ce mult contează educația terapeutică. Toți asistenții medicali avem rol de educație chiar dacă nu suntem asistenți educatori.

În ultimii ani cazurile de diabet s-au înmulțit îngrijorător contribuind la asta sedentarismul, alimentația și multe din persoanele descoperite cu această afecțiune nu aveau nici o informație despre ea.

Implicarea în îngrijirea persoanelor cu diabet a făcut să fiu mai conștientă de importanța pe care o are educația terapeutică. Știu sigur că implicarea noastră, a asistenților medicali în procesul de educație ajută persoanele respective să devină mai sigure în deciziile pe care le iau zi de zi în ceea ce privește medicația, stilul de viață sănătos pe care trebuie să-l adopte pentru un control de calitate a bolii ce durează toată viața.

Educația terapeutică, atât a copiilor și tinerilor cu DZ tip I, a persoanelor cu DZ tip II, precum și a familiilor acestora este un mijloc extrem de important în vederea însușirii cunoștințelor indispensabile pentru un control de calitate a bolii ce durează întreaga viață.

Rolul pe care îl are asistenta medicală în cadrul echipei de îngrijire implică mai mult decât tratarea persoanelor cu diabet. Pentru a controla această afecțiune este nevoie de efort, implicare și foarte multă responsabilitate.

Oamenii învață să își asume personal responsabilitatea de a-și controla diabetul doar prin acest proces de educație continuă. După cum știm, oamenii învață ascultând, observând, discutând și efectuând anumite activități, existând o extraordinară putere educativă în discuția purtată între persoane aflate in aceeași situație.

Astfel, putem spune că educația terapeutică este parte integrantă a tratamentului persoanei cu diabet zaharat, având ca scop creșterea nivelului educațional, a calității vieții dar și scăderea morbimortalității și a costurilor de îngrijire a persoanelor cu diabet.

Educația este permanentă, centrată pe nevoile persoanei cu diabet care devine partener în procesul de educație, iar educatorul doar un antrenor.

Astfel, persoana cu diabet va fi motivată să își schimbe comportamentul în favoarea sa.

Rolul primordial al asistentului educator în educația pacientului cu diabet

Cecilia Păstru
asistent medical principal educator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *