Cu toate că nu este una una dintre cel mai recent apărute ramuri ale medicinei, radiologia intervențională este una care încă aduce noi metode de diagnostic și tratament pentru diverse patologii.

Radiologie intervențională la InterCarDiodiab

Radiologia intervențională este o metodă care utilizează radiații ionizante pentru a putea vizualiza și identifica structurile din corpul uman și pentru a naviga până la organul țintă.

Plaja de intervenții este foarte vastă, începând cu patologii cerebrale (anevrisme, accidente vasculare), abdominale (tumori, drenaje colecții) până la picioare (angioplastie pentru picior diabetic). Deobicei pacientul trebuie investigat prin metodele standard cum ar fi ecografie, computer tomografie sau rezonanță magnetică.

Radiologia intervențională este o metodă minim invazivă, deobicei este suficientă o incizie la nivelul pielii de ordin milimetric și necesită doar anestezie locală. Cu ajutorul razelor ionizante și a substanței de contrast medicul radiolog introduce deobicei un cateter (tub lung și subțire) cu care navighează până la nivelul structurii țintă. Se pot face embolizări (blocare a vaselor), angioplastii (dilatări) sau se pot administra medicamente direct pe cateter.

Se mai pot face și intervenții care nu necesită navigarea prin vase ci presupun puncție directă prin piele pentru prelevarea unei piese de biopsie sau pentru drenajul unor colecții subcutanate. După intervenție pacientul este monitorizat o perioadă de timp și poate fi externat în cel mult 48 ore. Deobicei nu presupune o perioadă lungă de vindecare și pacientul poate fi reintegrat în societate în timp scurt.

La Suceava până acum s-au efectuat peste o mie de astfel de intervenții dintre care peste șapte sute pentru pacienții cu diabet, la care le-a apărut necroză periferică după blocarea arterelor de către calcificări. Pentru astfel de patologie este necesară efectuarea unei ecografii Doppler arterial, urmată de computer tomografie. În funcție de rezultatul acestor medicii radiologi vor stabili tratamentul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *