Neurologia se ocupă cu diagnosticul și tratamentul bolilor organice care afectează sistemul nervos central sau periferic.

Neurologie la Intercardiodiab

Structurile organice ce țin de domeniul neurologiei sunt, pe de o parte, creierul, măduva spinării (reprezintă sistemul nervos central), structurile înconjurătoare, precum și vasele sanguine care le hrănesc, pe de altă parte, nervii cranieni, rădăcinile nervoase, glanglionii spinali,nervii periferici, după ieșirea din canalul spinal, inclusiv legăturile cu mușchii scheletici (reprezintă sistemul nervos periferic).

Având în vedere complexitatea sistemului nervos, manifestările neurologice sunt foarte variate.

Consultul neurologic este necesar în cazul:

 • paraliziilor (scăderii forţei musculare);
 • mişcărilor şi posturilor anormale;
 • tremorului, tulburărilor de coordonare, tulburărilor de mers şi de echilibru;
 • durerilor extremităţii cefalice (cefalee şi alte dureri craniofaciale), gâtului, coloanei sau extremităţilor;
 • tulburărilor de sensibilitate (perceptiea normală a atingerii, senzaţiei de cald/rece, amorţeli, înţepături, furnicături…)
 • tulburărilor de vedere, auz, miros, gust;
 • tulburărilor mişcărilor globiloroculari şi anomaliilor pupilare;
 • pierderii sau tulburării stării de conştientă;
 • mişcărilor involuntare;
 • crampelor, spasmelor, durerilor musculare;
 • tulburărilor de memorie, stărilor confuzionale;
 • tulburărilor de somn;
 • tulburărilor de vorbire sau de limbaj.

Consultul neurologic consta în:

 • anamneza (o discuţie amănunţită cu pacientul şi cu aparţinătorii acestuia – atunci când este cazul): motivele care îl aduc pe pacient la neurolog, istoricul bolii, tratamentele urmate, antecedentele personale fiziologice şi patologice;
 • examenul obiectiv neurologic;
 • integrarea în context clinic a rezultatelor investigaţiilor (deja efectuate);
 • recomandarea investigaţiilor considerate necesare pentru stabilirea diagnosticului şi tratamentului corespunzător;
 • recomandarea consulturilor interdisciplinare considerate necesare;
 • concluzii: diagnostic prezumptiv (până la efectuarea investigaţiilor/consulturilor recomandate), diagnostic de certitudine şi tratament corespunzător.

Consult Eco Doppler

Dintre toate bolile neurologice ale adultului, bolile cerebrovasculare se situează pe primul loc ca frecvenţă şi importantă.

Accidentul vascular cerebral reprezintă o problemă majoră de sănătate în lumea întreagă, fiind a treia cauză majoră de deces după boala cardiacă şi cancer.

Având în vedere că, odată instalată, leziunea cerebrală are drept consecinţă aproape întotdeauna un deficit neurologic definitiv mai mult sau mai puţin invalidant, identificarea factorilor de risc pentru accidentul vascular cerebral reprezintă elementul de bază în predicţia riscului şi în profilaxie.

Ce este o ecografie Doppler de artere carotide și vertebrale?

Ecografia (uneori denumită pe scurt eco doppler) este o evaluare folosind ultrasunete, ce oferă imagini precise ale vaselor de sânge, a structurii și dimensiunilor lor. Ecografia Doppler măsoară fluxul de sânge (direcția, viteza, volumul) din artere sau vene. Face parte din examinarea normală ecografică și nu presupune nicio pregătire suplimentară din partea pacientului.
De ce se face ecografia Doppler a arterelor cervicale (de la nivelul gâtului)?

Arterele de la nivelul gâtului (la nivel cervical) sunt foarte importante pentru că prin ele circulă sângele către creier. Există situații în care aceste vase sunt îngustate sau chiar închise complet, când se poate interveni pentru a preveni complicații grave de la nivel cerebral, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale (sau AVC-urile).
Ce se întamplă în timpul acestei investigații?

Pacientul trebuie să se dezbrace așa încât să ofere medicului acces la nivelul gâtului și decolteului, apoi să se întindă pe spate. O sondă va fi întrebuințată de medic pe pielea pacientului folosindu-se un gel special care ajută ca ultrasunetele să se transmită mai bine prin piele. Sonda este conectată printr-un fir la un aparat care procesează ultrasunetele și afișează imagini pe un ecran.

Pulsații de ultrasunete sunt trimise cu ajutorul sondei prin piele și până la structurile din profunzime, apoi se întorc ca niște ecouri și sunt înregistrate de ecograf în timp real, astfel încât imaginile se sumează și arată nu doar structura ci și mișcarea vaselor (pulsațiile pereților și circulația sângelui). Medicul plimbă sonda pe gâtul și pieptul pacientului pentru a obține imagini cât mai clare.

Investigația poate dura între 15 și 30 de minute, în funcție de claritatea imaginii și de numărul de măsurători speciale necesare (dacă există modificări la acest nivel – îngustări, plăci de aterom, cheaguri de sânge). Nu este necesară niciun fel de pregătire specială pentru această ecografie, pacientul poate mânca, bea și lua medicamentele în mod normal atât înainte cât și după aceasta. Important de știut este faptul că ecografia nu prezintă niciun risc, nu este invazivă și poate fi repetată fără griji de câte ori este nevoie (spre deosebire de radiografie sau CT, nu implica radiații).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *