Piciorul diabetic reprezintă complexul de modificări produse de către diabetul zaharat la nivelul piciorului, ca urmare a dezechilibrului glicemic, neuropatiei diabetice, circulației sanguine deficitare și infecțiilor.

Îngrijirea piciorului diabetic

Dintre complicațiile pe termen lung ale diabetului, sindromul piciorului diabetic este una din cele mai severe și invalindante consecințe, cu impact semnificativ asupra calității vieții pacientului. Peste 50% din persoanele diagnosticate cu diabet zaharat suferă de neuropatie diabetică.

Neuropatia cronică poate duce la uscarea pielii, ce favorizează apariția fisurilor și a calusului (bătăturilor). Pierderea sensibilității piciorului la durere, la cald și rece poate face ca unele răni să treacă neobservate mult timp, răni care netratate pot evolua spre infecție și chiar amputere.

Afectarea nervilor de la picioare poate să nu aibă niciun simptom la început, sau să apară sub forma unei senzații de amorțeală în șosetă, furnicături, înțepături sau senzație de arsură, frecvent accentuate în timpul nopții.

Prevenirea piciorului diabetic poate fi realizată printr-un control glicemic adecvat și prin respectarea unor reguli de autoobservare și autoîngrijire a picioarelor:

  • inspectarea zilnică a picioarelor, cu ajutorul unei oglinzi, sau cu ajutorul unei alte persoane;
  • igiena zilnică a picioarelor, cu ștergerea și uscarea atentă a spațiilor dintre degete (mediul umed favorizează apariția infecțiilor micotice);
  • tăierea corectă a unghiilor, drept și nu foarte scurt, cu pilirea colțurilor ascuțite;
  • folosirea de încălțăminte adecvată, comodă, fără barete;
  • folosirea de ciorapi din bumbac, care absorb transpirația și mențin picioarele uscate;
  • nu se umblă niciodată desculț sau doar în ciorapi;
  • nu se încălzesc picioarele cu sticle, cărămizi sau apropierea de o sursă de căldură (datorită afectării sensibilității termice se pot produce arsuri grave);
  • adresarea imediată la medic/podiatru dacă apar dureri în picioare, deformări, vezicule, ulcerați, fisuri, roșeață, sângerări sau atrofii musculare la nivelul picioarelor.

Toate studiile arată că un control glicemic bun poate preveni apariția neuropatiei diabetice sau poate încetini evoluția ei.

Oana Dogar
medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice


La fiecare programare online pe care o faceți vă oferim o reducere în valoare de 10% din prețul de listă pentru serviciile noastre medicale private.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *