Noul coronavirus a reușit sa năucească întreaga lume.

Inițial, persoanele cele mai vizate să fie infectate erau cele trecute de 65 ani. În mai puțin de o lună s-a constatat că virusul SARS-COV-2 a infectat la fel de mult persoanele cu vârste cuprinse între șapte și 60 ani și chiar și nou născuții. Ceea ce a fost diferit, din punctul de vedere al evoluției, a fost coexistența unor afecțiuni cronice, în principal bolile cardiovasculare și oncologice.

COVID-19 și bolile cardiovasculare

Deci, știut fiind faptul că orice persoană se poate infecta, cei cu boli cardiovasculare și mai ales cei cu vârste de peste 65 de ani sunt predispuși să aibă o simptomatologie mai gravă cu forme mai severe a bolii.

Odată pătruns în corp, virusul produce în mod direct modificări la nivelul plămânilor inițiind un proces inflamator care determină un stres asupra sistemului cardiovascular în două moduri: scăderea nivelului de oxigen din sânge și scăderea tensiunii arteriale prin efectele inflamatorii. Acestea determină inima să bată mai rapid, suprasolicitând-o.

Pacienții sunt mai vulnerabili la aritmii în situațiile în care temperatura corpului depășește 39°C, de aceea trebuie să trateze febra agresiv cu paracetamol și aplicații de comprese cu apă rece. Prin efectele inflamatorii ale virusului există riscul să se producă ruptura plăcii de aterom (depozite de grăsime) din arterele coronare, ducând la un sindrom coronarian acut (infarct miocardic). Datele statistice indică faptul că o proporție semnificativă a pacienților cu diabet și hipertensiune arterială care au decedat au dezvoltat o formă severă a bolii.

De reținut este faptul că până în prezent nu există informații că virusul SARS-COV-2 infectează inima în mod direct. Totuși, inflamația cauzată de infecție poate să deterioreze funcția cardiacă și să accentueze simptomatologia pacienților cu insuficiență cardiacă.

Este foarte important să nu neglijați simptomele bolilor cardiace dacă acestea apar în timpul pandemii de COVID-19.

Atunci când apar simptome precum durerea în piept care se agravează în timpul efortului sau în repaus, dispneea (greutatea în respirație), palpitațiile și amețelile trebuie să sunați la serviciile de urgență, care vă vor face o evaluare a simptomelor și o examinare generală, înainte de a lua decizia de a vă transfera la spital sau a vă recomanda să fiți consultat la un cabinet de cardiologie din ambulatoriu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *