Câteva informații publicate de Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană, România și societățile științifice europene în contextul pandemiei de COVID-19.

Câteva informații publicate de Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană, România și societățile științifice europene  în contextul pandemiei de COVID-19

Informații epidemiologice

Peste 80% dintre pacienții infectați au simptome ușoare și se recuperează fără intervenții medicale intensive.

Rata generală de mortalitate a cazurilor rămâne relativ scăzută,circ a 2,3%.

Rata de fatalitate la pacienții cu comorbidități este peste media mortalității populației:

  • boală cardiovasculară – 10,5%;
  • diabet – 7,3%;
  • hipertensiune arterială – 6,0%;
  • boală respiratorie cronică – 6,3%;
  • cancer – 5,6%.

Personalul medical trebuie să se protejeze

Cardiologii și ceilalți profesioniști din domeniu vor cunoaște bine și vor aplica corect toate măsurile de protecție pentru ei înșiși.

Cele mai frecvente complicațiile cardiace acute ale COVID-19

16,7% dintre pacienți au dezvoltat aritmii, iar 7,2% au acut creșteri ale markerilor de leziune cardiacă acută de tip miocardită.

Mai rare au fost cazurile cu insuficiență cardiacă acută, infarct miocardic și stop cardio-respirator.

Clasica simptonatologie dureroasă a infarctului miocardic este atenuată încât cazurile pot fi subdiagnosticate.

Prevalența complicațiilor cardiace la pacienți fără BCV cunoscută raportată la pacienții cu comorbidități cardiace preexistente nu este încă bine cunoscută. Complicațiile cardiace ale COVID-19 par similare celor raportate în SARS, MERS și gripă.

Societățile europene de cardiologie și hipertensiune au publicat lucrări care recomandă continuarea terapiei obișnuite cu IEC și sartani la pacienții cu COVID-19 neexistînd   date științifice care să probeze un efect advers al acestor agenți sau care să impună oprirea lor în momentul infectării cu noul coronavirus.

Cardiologii trebuie să fie pregatiți să sprijine alte specialități clinice în gestionarea complicațiilor cardiace în situația unor cazurilor severe:

  • împreună cu medicii de familie, urgentiștii sau infecționiștii, cardiologii vor asigura triajul corect al pacienților cu suspiciune de infecție SARS-Cov-2, pentru evaluarea afecțiunilor subiacente cardiovasculare și vor prioritiza tratamentul în funcție de necesitate;
  • pacienților cu insuficiență cardiacă sau în prezența condițiilor de suprasarcină de volum li se vor administra lichide cu precauție și monitorizare continuă;
  • în centrele de cardiologie și terapie intensivă avansată se va oferi cu precădere îngrijire pentru pacienții care necesită suport circulator extracorporal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *