Diabetul zaharat tip 2 este o boală cronică progresivă, cu dezvoltarea multiplelor complicații micro și macroangioapatice care o face invalidantă, cu scăderea marcată a calității vieții pacienților și a deceselor premature.

Abordarea corectă a pacientului cu diabet zaharat tip 2 în momentul diagnosticului - moment crucial în evoluția ulterioară

În prezent, în lume, sunt raportate în jur de 425 milioane de persoane cu diabet zaharat, iar până în 2045 se preconizează o creștere de până la 625 milioane.

Numărul persoanelor cu diabet zaharat tip 2 reprezintă 85% din totalul persoanelor cu diabet zaharat.

Conform studiului PREDATORR din 2014, coordonat de profesor doctor Maria Moța, în România erau 1,8 milioane de persoane cu diabet zaharat. Prevalența era de 11,6% la nivelul țării și de 12,38% în județul Suceava.

Având în vedere că diabetul zaharat tip 2 este o afecțiune pluripatogenică, abordarea trebuie să fie complexă încă din momentul diagnosticului, pentru a evita apariția complicațiilor invalidante. Din această cauză este atât de importantă echipa multidisciplinară care să colaboreze în îngrijirea persoanei cu diabet zaharat de tip 2 încă de la debutul bolii.

Planul terapeutic pentru orice pacient se supune unor norme și ghiduri medicale internaționale care stabilesc cele mai corecte și actuale abordări.

Conform Asociației Europene de Cardiologie (ESC) și EASD din 2019 s-au stabilit:

  • importanța consultului de către cardiolog a pacientului cu diabet zaharat, cu efectuarea atât a EKG-ului, cât și a ecografiei cardiace și evaluarea riscului cardio vascular;
  • importanța consultului medicului nefrolog, cu stabilirea funcției renale, a ratei de filtrare glomerulare și a prezenței proteinuriei / afectare renală;
  • rolul important al medicului de familie care cunoaște factorii de risc a tuturor persoanelor din evidență și acordă atenție specială celor cu risc crescut de diabet ;
  • aprecierea prezenței HTA, a dislipidemiei, a statusului de fumător, a obezității și a retinopatiei ;
  • examenul corect al piciorului, a testelor de sensibilitate, a IGB-ului și consultul podiatrului;
  • consultul psihologic pentru integrarea în societate a persoanei cu boala cronică;
  • consultul și susținerea de către asistentul educator în diabet, un membru important al echipei.

În aceste condiții, persoana cu diabet zaharat tip 2 poate primi recomandările optime de modificare a stilui de viață și terapia personalizată, cu urmărirea la trei luni când se fac ajustările necesare în functie de valorile Hb Aic.

În cadrul centrului nostru există o echipă care abordează cu responsabilitatea patologia complexă a pacientului cu diabet zaharat tip 2.

Gabriela Ileana Crețeanu
medic primar diabet, nutriție și boli metabolice


La fiecare programare online pe care o faceți vă oferim o reducere în valoare de 10% din prețul de listă pentru serviciile noastre medicale private.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *