Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an pe 14 noiembrie, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet, încă din anul 1991.

Diabetul zaharat este considerat deja o epidemie mondială și se dorește o cât mai reală conștientizare a factorilor implicați în apariția și dezvoltarea diabetului. De asemenea, de o importanță majoră o reprezintă cunoașterea complicațiilor care pot să apară și cum poate fi ajutată persoana cu diabet.

Alături de medic și de familie, un rol crucial în viața persoanei cu diabet o are asistentul medical educator ce îi vine în ajutor. Acest motiv a stat la baza alegerii temei anului 2020 ca fiind Asistentul medical și Diabetul.

Asistenții medicali reprezintă la nivel mondial mai mult de jumătate (59%) din personalul implicat în sistemul medical. Aceștia asigură îngrijirea de care persoanele cu diabet au nevoie, suportul pentru a trece prin momentele dificile, oferind în același timp educația pentru a-și îmbunătăți stilul de viață (abordarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, prin aderarea la activitatea fizică zilnică prin mişcare cel puţin 30 de minute, menţinerea greutăţii corporale normale şi evitarea factorilor de risc). Pe măsura ce numărul persoanelor cu diabet este în continuă creștere, rolul asistentului medical în cadrul echipei medicale capătă o importanță tot mai mare.

Această afecțiune este adesea descoperită întâmplător. Este esențial descoperirea cat mai devreme a afecțiunii, pentru a preveni sau a întârzia apariția complicațiilor devastatoare, deci de a salva timp vital pentru pacienți, de a economisi resurse de asistență medicală valoroasă, dar cel mai important, de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților.

Simbolul reprezentativ pentru această campanie este reprezentat de cerculețul albastru.

Asistentul medical educator joacă un rol important în diagnosticarea precoce a diabetului zaharat pentru a asigura un tratament prompt; oferirea de informații ce pot preveni apariția complicațiilor, oferind suport psiholog și de auto management persoanelor cu diabet. Având în vedere implicarea asistentului medical educator în toate etapele de management ale persoanei cu diabet zaharat, rezultă o necesitate tot mai mare de a crea un cadru în care aceștia să își dezvolte abilitățile, cunoștințele și să aibă la dispoziție resursele necesare. Tocmai de aceea, mesajul transmis în acest an de către Federația Internațională a Diabetului este adresat către forurile de conducere ale organizațiilor medicale si guverne pentru a crea cadrul ce va crește implicarea asistentului medical educator în viața persoanelor cu diabet.

Necesitatea unei astfel de campanii este dată și de cifrele îngrijorătoare la nivel mondial, unde mai mult de 460 de milioane de persoane au diabet zaharat (aproximativ 1 din 11) și jumătate din persoane rămân nedescoperite (mai mult de 230 milioane). În România, conform studiului PREDATORR, coordonat de doamna profesor Maria Moţa, sunt înregistrate 1,8 milioane de persoane cu diabet zaharat, iar în județul Suceava prevalenţa este cea mai mare din ţară, de 12,8%.

Persoanele cu diabet zaharat tip 2 au un risc de 3-4 ori mai mare de a dezvolta boli cardio-vasculare decât restul populaţiei, iar acestea reprezintă principala cauză de deces, atingând o proporţie de peste 60%.

Prevenirea complicaţiilor cardio-vasculare, a piciorului diabetic, a complicatiilor renale, oculare este, prin urmare, o prioritate atât pentru reducerea mortalităţii şi a complicaţiilor invalidante ale diabetului zaharat, cât şi a reducerii poverii financiare asupra societăţii.

Persoana cu diabet, alături de implicarea familiei și a medicului diabetolog cu intreaga echipa de ingrijire va beneficia cel mai mult în prevenirea complicațiilor și aderarea la un stil de viață sănătos doar prin implicarea asistentului medical educator.

Acesta este momentul de a mulțumi asistenților educatori pentru efort și implicare și totodata de a recomanda pacienților cu diabet zaharat de a apela la serviciile oferite de echipa de îngrijire a persoanei cu diabet zaharat.

Împreună suntem mai puternici!

14 noiembrie - Ziua Mondială a Diabetului

Gabriela Ileana Crețeanu
medic primar diabet, nutriție și boli metabolice

One Comment

  • Un medic de excepție cu multă răbdare și mult respect pentru pacient. Recomand cu mare drag. Medici ca d-na doctor Crețeanu găsim mai rar și de aceea trebuie apreciați. Eu și soția mea am avut parte de o experiența minunata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *